acord de colaborare

USMF „Nicolae Testemițanu” și Academia de Științe a Moldovei au semnat un acord de colaborare

Published: 16.07.2024

 

acord de colaborareUniversitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și Academia de Științe a Moldovei (AȘM) vor intensifica colaborarea în domeniul cercetării și inovării sub mai multe aspecte importante precum: informare reciprocă, participări la proiecte de cercetare și inovare, activități comune de consolidare a capacităților de susținere a cercetărilor științifice în medicină, genetică, fiziologie, biochimie, microbiologie și altele.

Aceste prevederi se conțin în Acordul de colaborare semnat la 15 iulie 2024 de către rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” - prof. Emil Ceban, dr. hab. șt. med., membru corespondent al AȘM, și președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu.

Potrivit documentului, părțile vor susține cercetările științifice fundamentale și aplicative, dezvoltarea parteneriatului social între instituțiile de învățământ superior și de cercetare, între structurile de învățământ și structurile guvernamentale, organizațiile științifice, comunitățile de afaceri etc., precum și vor contribui la promovarea excelenței științifice în activitatea tinerilor, stabilirea legăturilor dintre generații prin promovarea științei printre elevi și studenți, interconectarea specialiștilor din diferite domenii și valorificarea noilor oportunități pentru tinerii cercetători.

Rectorul Emil Ceban a subliniat importanța acordului semnat între instituții, subliniind că „acesta va deschide noi oportunități pentru dezvoltarea cercetărilor științifice. Acordul pune accent pe un parteneriat durabil, în special cu Secția Științe ale Vieții din cadrul AȘM, care susține proiectele din domeniul medicinei”. De asemenea, rectorul a menționat că există posibilitatea semnării unor acorduri de parteneriat și cu alte universități care au componente de cercetare. Aceste colaborări ar putea fi facilitate și prin intermediul Consiliului Rectorilor, al cărui președinte este profesorul Ceban. 

„În ultimii ani am dezvoltat o colaborare fruсtuoasă cu USMF „Nicolae Testemițanu”, în special în perioada pandemică, când a fost inițiată o platformă de comunicare și interacțiune bilaterală”, a accentuat Ion Tighineanu. Academicianul a remarcat faptul că acordul interinstituțional va deveni un suport de inițiere a unor noi proiecte de cercetare multidisciplinară.

În prezent, la AȘM sunt create două platforme axate pe cercetările în domeniul medicinei: „Accidente vasculare cerebrale” – coordonată de acad. Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare la USMF „Nicolae Testemițanu” și „Coronavirusul de tip nou SARS-CoV-2 și interferența cu alte maladii” – coordonată de acad. Eva Gudumac, profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”. De asemenea, în anul 2023 a fost instituită comisia de specialitate în domeniul medicinei, condusă de acad. Eva Gudumac.

acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
acord de colaborare
usmf
acord de colaborare
colaborare
cercetare
parteneriat
AȘM
stiințe medicale
Secția Științe ale Vieții

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii