Odontologie, paradontologie și patologie orală

 
 

Istoric

 

Catedra  Stomatologie Terapeutică a fost fondată în anul 1961, fiind condusă până în decembrie 1986 de prof.dr. Sofia Sîrbu. Născută la 6 ianuarie 1937 în satul Izvoare, județul Orhei, Moldova. În 1959 absolvește Institutul de Medicină și Stomatologie Harkov (Ukraina).

Pe 17 decembrie 1962, prin ordinul rectorului d-na S. Sîrbu este numită șef de catedră, funcție pe care o deține până în decembrie 1986.

În prezent deține funcția de membru al: Colegiului de redacție al revistei Medicină Stomatologică, Comisiei de atestare a medicilor stomatologi, Consiliul științific al facultății, Cârmuirii Asociației medicilor stomatologi etc. Este laureat al premiului de stat al Republicii Moldova (1996), lucrător emerit al învățământului public (1992), ordinul Gloria Muncii (2007).

Din 1986 și până în prezent șef catedră este Nicolau Gheorghe. Născut la 1 septembrie 1946 în satul Sărata-Rezești, județul Leova, într-o familie de pedagogi. În 1969 absolvește Institutul de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău. Concomitent cu activitatea la catedră, în 1977-1979 d-nul Nicolau Gh. a participat activ la fondarea Clinicii Stomatologice a Universității-baza instructiv metodică principală în pregătirea cadrelor de profil stomatologic. În perioada 1977-1982 paralel cu activitatea pedagogică a dirijat această clinică în calitate de medic șef.

În aprilie 1982 a fost numit vice-decan, iar din 1982 decan al facultății de Stomatologie funcție pe care a deținut-o până în 1986

Bilanțul activității științifice a profesorului Gheorghe Nicolau s-a întruchipat în numeroase lucrări științifice peste 198 de articole, monografii 4, 32 brevete de invenții, diplomă de inovator și medalia de aur la Expoziția internațională Bruxelles 2000, medalia de argint  Genova 2001, 40 de brevete de inovator. Cavaler  (2002), Ofițer (2003), și Comandor (2004) al Ordinului Belgian Meritul Inventiv.

Ca personalități notorii care au activat în cadrul catedrei se numără: Olga Ovciaruc, Ana M. Eni, Alexandra I. Baraniuc,Claudia F. Kaducenko.

La moment își exercită activitatea: Victoria Musteață (asistent universitar), Pavel Gnatiuc (conferențiar universitar), Valentina Nicolaiciuc  (conferențiar universitar),  Svetlana Popa (asistent universitar), Ciobanu Sergiu (doctor habilitat în științe medicale), Alexei Valeriu ( conferențiar universitar), Valentina Bodrug ( conferențiar universitar, șef studii), Viorica Chetruș (conferențiar universitar), Olesea Musteață (asistent universitar), Lidia Eni (conferențiar universitar), Olga Ciobanu (asistent universitar), Lilia Juratu (asistent universitar), Corneliu Năstase (asistent universitar), Jarcuțchi Natalia (asistent universitar), Ion Roman (lector universitar în limba engleză, laborant), Alexandru Danici (lector universitar în limba engleză, laborant.)

Colaboratorii au participat activ în organizarea conferințelor și congreselor ale stomatologilor din Moldova și în afara țării ( Romania, Canada, Rusia, Ucraina, Italia, SUA, Israel, Germania, Danemarca, Norvegia, Cehia etc.)

În 1980-1984 catedra deține titlul onorific al Institutului de Stat de Medicină ,,Catedra de o cultură înaltă și disciplina exemplară”.